Είναι πιθανό μία μητέρα να παρατηρήσει ότι το γάλα που αντλεί ή που βγαίνει από το στόμα του βρέφους (ως διαρροή από τα πλάγια κατά τη σίτιση, ως γουλίτσα ή ως εμετός) να έχει κατά τόπους κόκκινο, ροζ ή καφέ χρώμα. Φυσικά, ανησυχεί για το αν πρόκειται για αίμα, από που προέρχεται και αν πρόκειται να βλάψει το μωρό.

Καταρχάς, ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν το αίμα που βγαίνει ανακατεμένο με γάλα από το στόμα του βρέφους προέρχεται από το ίδιο ή από την μητέρα.

  • Η πιο συχνή αιτία αίματος στο γάλα είναι οι πληγωμένες θηλές. Ο λανθασμένος τρόπος τοποθέτησης του βρέφους στο στήθος είναι ένας σημαντικός λόγος τραυματισμού τον θηλών. Χρειάζεται παρέμβαση από σύμβουλο θηλασμού.
  • Το σύνδρομο του σκουριασμένου σωλήνα, εμφανίζεται τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό. Οφείλεται στην αύξηση της ροής του αίματος προς το στήθος, λόγω της απότομης υπερλειτουργίας του. Συνήθως παρατηρείται στις πρωτοτόκες μητέρες, είναι ανώδυνο και ακίνδυνο και υποχωρεί από μόνο του σε μερικές ημέρες.
  • Κατά τη διάρκεια της άντλησης με το χέρι ή με το θήλαστρο μπορεί να σπάσουν τριχοειδή, που είναι μικρά αγγεία του στήθους.
  • Το ενδοπορικό θήλωμα είναι καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται στους γαλακτοφόρους πόρους. Όταν βρίσκεται κοντά στη θηλή, προκαλεί την έξοδο ορώδους ή αιματηρού υγρού από αυτή.
  • Η μαστίτιδα μπορεί να είναι αιτία παρουσίας αίματος στο γάλα, αλλά συνήθως έχει και άλλα συμπτώματα όπως πόνο, διόγκωση και ερυθρότητα του στήθους.
  • Η ινοκυστική μαστοπάθεια είναι μία καλοήθης πάθηση. Οι μαστοί εμφανίζουν πολλές κύστεις και αυξημένη ίνωση. Μπορεί να ευθύνεται για την έξοδο αίματος από τη θηλή.
  • Σε γυναίκες μετά την ηλικία των 35 ετών, ιδιαίτερα μετά από εγκυμοσύνη, οι γαλακτοφόροι πόροι που βρίσκονται κοντά στη θηλή μπορεί να αυξήσουν τη διάμετρό τους αλλά να μειώσουν το μήκος τους. Πρόκειται για φυσιολογική αλλάγή που ονομάζεται εκτασία πόρων. Όμως, μέσα στους διατεταμένους πόρους μπορεί να λιμνάσει υγρό που βγαίνει από τη θηλή, κάποιες φορές με πρόσμιξη αίματος.
  • Σπάνια, το αίμα που βγαίνει από τη θηλή μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο μαστού. 

Το κόκκινο χρώμα στο γάλα μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια, πλην του αίματος, όπως σε τρόφιμα που κατανάλωσε η μητέρα (παντζάρια, φράουλες, βατόμουρα, κόκκινα πορτοκάλια, τρόφιμα με τεχνητό κόκκινο χρώμα).

Επίσης, ο πολλαπλασιασμός ενός βακτηρίου στο γάλα (Serratia marsescence), μπορεί να προκαλέσει αλλαγή του χρώματος του γάλακτος σε κόκκινο ή ροζ. Συνήθως βρίσκεται φυσιολογικά στο έντερο των παιδιών και δεν προκαλεί προβλήματα. Είναι επικίνδυνο μόνο για τα πρόωρα βρέφη και όταν οι συνθήκες φύλαξης του μητρικού γάλακτος ή αποστείρωσης του εξοπλισμού άντλησης είναι ακατάλληλες.

Το αίμα που περιέχεται στο γάλα μπορεί να προκαλέσει έμετο στο βρέφος, αλλά δεν είναι βλαπτικό. Επομένως, δεν συστήνεται διακοπή του θηλασμού. Αν το γάλα που έχει αντληθεί ή/και συντηρηθεί είναι διάχυτα κόκκινο ή ροζ συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσής του απο το βρέφος και η άμεση επικοινωνία με σύμβουλο θηλασμού.