Η θηλάζουσα μητέρα μπορεί να τρώει σχεδόν τα πάντα, εκτός αν κάποιο τρόφιμο επιβεβαιωμένα προκαλεί αλλεργική αντίδραση στο βρέφος. Τα τρόφιμα που συνήθως αποφεύγονται κατά το θηλασμό είναι:

Τρόφιμα που προκαλούν αέρια π.χ κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, όσπρια...
Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να προκαλέσουν εντερικά αέρια στην μητέρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το βρέφος. Το γάλα παράγεται από το αίμα της μητέρας, στο οποίο φυσικά δεν περιέχονται τα συστατικά των τροφών που προκαλούν αέρια.

Μέλι
Δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από βρέφη κάτω των 12 μηνών, γιατί το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι ώριμο ώστε να αντιμετωπίσει το Κλωστηρίδιο της Αλλαντίασης, ένα μικρόβιο που υπάρχει στο μέλι και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη λοίμωξη. Στο μητρικό γάλα δεν μπορεί να περάσει το Κλωστρήδιο, άρα το μέλι είναι απόλυτα ασφαλές κατά το θηλασμό.

Όξινα φαγητά π.χ εσπεριδοειδή.
Η οξύτητα του μητρικού γάλακτος δεν επηρεάζεται από τη διατροφή της μητέρας, άρα τα τρόφιμα αυτά μπορούν να καταναλώνονται άφοβα.

Τρόφιμα με έντονη μυρωδιά π.χ σκόρδο, μυρωδικά, μπαχαρικά
Μελέτες δείχνουν ότι η γεύση του μητρικού γάλακτος επηρεάζεται από τη διατροφή της μητέρας, αλλά σε μικρό βαθμό και για σύντομο χρονικό διάστημα (μερικών ωρών). Το βρέφος είναι απίθανο να επηρεάζεται από αυτή την αλλαγή, ιδιαίτερα αν τα συγκεκριμένα τρόφιμα καταναλώνονταν συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλωστε, σκοπός αυτής της αλλαγής είναι η εξοικείωση του βρέφους με νέες γεύσεις και ο ευκολότερος απογαλακτισμός του. Συγκεκριμένα για το σκόρδο, οι μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωσή του από την μητέρα αυξάνει το ενδιαφέρον του βρέφους για θηλασμό.

Γλυκαντικές ουσίες
Η πιο ασφαλής γλυκαντική ουσία είναι η ασπαρτάμη (κατηγορία L1), αφού τα επίπεδά της στο γάλα είναι εξαιρετικά χαμηλά. Απαγορεύεται η κατανάλωσή της από μητέρες βρεφών που πάσχουν από φαινυλκετονουρία. Ακολουθεί η σουκραλόζη (κατηγορία L2), γιατί απορροφάται ελάχιστα από το πεπτικό σύστημα της μητέρας. Η σακχαρίνη συσσωρεύεται στο μητρικό γάλα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα στο βρέφος, αν η κατανάλωσή της γίνεται με μέτρο (κατηγορία L3). Προς το παρόν δεν υπάρχουν μελέτες για την κατανάλωση της στέβια από θηλάζουσες (κατηγορία L3).

Συγκεκριμένα είδη ψαριών
Κάποια μεγάλα ψάρια όπως o καρχαρίας, το σκουμπρί και ο ξιφίας συσσωρεύουν μεθυλυδράργυρο τρώγοντας μικρότερα ψάρια. Ο υδράργυρος είναι τοξικός για το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του βρέφους. Έτσι, συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσής τους από τις θηλάζουσες μητέρες. Ο φρέσκος τόνος μπορεί να καταναλώνεται άφοβα, όχι όμως όταν είναι συντηρημένος σε κονσέρβες.

Τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν λιστερίωση
Η λιστερίωση είναι επικίνδυνη για το έμβρυο, αλλά τα θηλάζοντα βρέφη δεν κινδυνεύουν. Ακόμα και αν μία μητέρα πάσχει από λιστερίωση, δεν θα την μεταδόσει στο βρέφος μέσω του γάλακτος. Λιστερίωση μπορούν να προκαλέσουν το σούσι, τα ωµά θαλασσινά, οι έτοιµες ανάµεικτες σαλάτες µε νωπά λαχανικά, τα προµαγειρεµένα προϊόντα κρέατος, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκοµικά προϊόντα προερχόµενα από µη παστεριωµένο γάλα, τα µαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασµένα, τα µαλακά τυριά, όπως µπρι, καµαµπέρ, ρικόττα, οι σάλτσες για σαλάτες.

Ποτά που περιέχουν καφεΐνη (καφές, τσάι, αναψυκτικά...)
Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο "Θηλασμός και  καφεΐνη"

Αλκοόλ
Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο "Θηλασμός και αλκοόλ"