Ασπίδες θηλών ή ψευδοθηλές. Βοήθημα ή εμπόδιο;

Πρόκειται για μαλακά και εύκαμπτα κομμάτια σιλικόνης που καλύπτουν τη θηλή και τη θηλαία άλω κατά το θηλασμό. Στην κορυφή τους έχουν τρύπες από τις οποίες περνά το γάλα. Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να φανούν χρήσιμες για σύντομο χρονικό διάστημα και υπό την καθοδήγηση συμβούλου θηλασμού.

Εμπόδιο γιατί...

Στην επιφάνεια της θηλαίας άλω, της σκουρόχρωμης περιοχής γύρω από τη θηλή, υπάρχουν  μικρά οζίδια που ονομάζονται αδένες Montgomery. Εκκρίνουν μία ουσία που λιπαίνει την περιοχή κατά το θηλασμό και έχει χαρακτηριστική μυρωδιά (όμοια με του αμνιακού υγρού) που προσανατολίζει το βρέφος προς το στήθος. Η χρήση ψευδοθηλών καλύπτει αυτή τη μυρωδιά και δυσκολεύει το θηλασμό. Αν οι ψευδοθηλές χρησιμοποιούνται λανθασμένα μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη μεταφορά γάλακτος και σε αυξημένο κίνδυνο για φραγμένους πόρους και μαστίτιδα. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολη η διακοπή της χρήσης τους.

Όχι κατά τις πρώτες ημέρες...

Γενικά, η χρήση των ψευδοθηλών δεν θα πρέπει να συστήνεται κατά τις πρώτες 2-3 εβδομάδες μετά τον τοκετό, δηλαδή κατά τη φάση εδραίωσης του θηλασμού. Αν και αποτελεί συνηθισμένη πρακτική, η πρώιμη χρήση ψευδοθηλών στο μαιευτήριο, πριν "κατέβει" το γάλα (4-5 ημέρες μετά τον τοκετό), εμποδίζει την εξοικείωση μητέρας και βρέφους. Σε αυτή την πρώιμη φάση οι ψευδοθηλές μπορεί να βοηθήσουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Κάποια πρόωρα βρέφη ή βρέφη με ανατομικές ιδιαιτερότητες δυσκολεύονται να προσκολληθούν επαρκώς στο στήθος. Μία κατάλληλη και σωστά τοποθετημένη θηλή σε συνδυασμό με τη φροντίδα καγκουρό (επαφή δέρμα με δέρμα) μπορούν να βοηθήσουν.

Βοήθημα όταν...

Φυσικά, προτιμούμε τις ψευδοθηλές από τη διακοπή του θηλασμού!

Όταν οι θηλές πονούν ή είναι πληγωμένες σε πολύ μεγάλο βαθμό, ώστε να καθιστούν το φυσικό θηλασμό αδύνατο, η χρήση ψευδοθηλών μέχρι την επούλωση μπορεί να βοηθήσει.

Ωστόσο, πάντα πρέπει να προηγείται η παρέμβαση από ειδικό ο οποίος θα αναζητήσει την αιτία τραυματισμού των θηλών (σταση θηλασμού, τρόπος προσκόλλησης βρέφους στο στήθος, μυκητίαση θηλών...) και θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Σε σπάνιες περιπτώσεις που οι πραγματικά εισέχουσες θηλές της μητέρας αποτελούν εμπόδιο για το θηλασμό, η περιορισμένη χρονικά χρήση ψευδοθηλών μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο.

Όταν ένα μωρό έχει σύγχυση θηλών και δυσκολεύεται ή αρνείται να θηλάσει η χρήση ψευδοθηλής, η οποία έχει τη γεύση, την μυρωδιά και την υφή θηλής μπουκαλιού, μπορεί να διευκολύνει την μετάβαση στο στήθος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις λανθασμένης τοποθέτησης της γλώσσας του βρέφους κατά το θηλασμό, η ψευδοθηλή μορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο εξάσκησης με την καθοδήγηση συμβούλου θηλασμού.

Η επιλογή κατάλληλου μεγέθους ψευδοθηλής εξαρτάται από...

  • Την ηλικία του βρέφους: τα πρόωρα μωρά χρειάζονται μικρό μέγεθος, τα μικρά τελειόμηνα μεσαίο και τα φυσιολογικού βάρους τελειόμηνα ή μεγαλύτερα βρέφη μεγάλο μέγεθος.
  • Το μέγεθος του στόματος του βρέφους
  • Το μέγεθος του στήθους της μητέρας: η θηλή πρέπει να κινείται ελεύθερα κατά το θηλασμό, χωρίς να τρίβεται ή να πιέζεται περιορίζοντας την ροή του γάλακτος.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψευδοθηλών. Κάποιες έχουν εγκοπή στην πάνω πλευρά τους που επιτρέπει καλύτερη επαφή δέρμα με δέρμα σε σχέση με τις στρογγυλές.

Για την καλύτερη εφαρμογή της ψευδοθηλής...

Αρχικά, ζεσταίνουμε τη θηλή με ζεστό νερό ώστε να είναι πιο εύκαμπτη. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε λίγο γάλα ή λανολίνη στην κάτω επιφάνεια του επίπεδου τμήματός της ώστε να αποφύγουμε την τριβή κατά το θηλασμό. Επίσης, βάζουμε μερικές σταγόνες γάλα στην κορυφή της. Γυρίζουμε την ψευδοθηλή μερικώς προς τα έξω ώστε πρώτα να τοποθετηθεί κεντρικά η θηλή του στήθους και στην συνέχεια να τοποθετηθούν οι άκρες της. Η εγκοπή πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με την μύτη του μωρού. Προσέχουμε ώστε το μωρό να έχει βαθιά την ψευδοθηλή μέσα στο στόμα του. Η κίνηση της θηλής του στήθους πρέπει να είναι ελέυθερη και ανώδυνη.

Μετά τη χρήση οι θηλές αρχικά ξεπλένονται με κρύο νερό, ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα γάλακτος. Στην συνέχεια, πλένονται με ζεστό σαπουνόνερο και ξεβγάζονται με κρύο νερό. Αποστειρώνονται μόνο μία φορά την ημέρα.

Για να διακόψετε τη χρήση ψευδοθηλών...

Αρχικά, η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει όταν το μωρό πεινάει αλλά είναι ήρεμο και η μητέρα είναι χαλαρή.

  • Διαμορφώστε τις θηλές πριν το θηλασμό. Πιέστε τις θηλές σας με τα δάχτυλά σας κρατώντας ένα βρεγμένο πανί, ακουμπήστε ένα παγάκι πάνω τους για μερικά δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε θήλαστρο για μερικά λεπτά.
  • Αντλήστε με το χέρι ή με το θήλαστρο ώστε να "κατέβει" το γάλα πριν την τοποθέτηση του μωρού. Έτσι θα βρει άμεσα διαθέσιμο γάλα που θα αυξήσει το ενδιαφέρον του για θηλασμό.
  • Καθίστε άνετα και χαλαρώστε, ώστε το μωρό να μην λαμβάνει σήματα υπερέντασης.
  • Τοποθετήστε το μωρό σε στάση θηλασμού, διαμορφώστε το στήθος με τα δάχτυλά σας και όταν το μωρό ανοίξει το στόμα του τοποθετήστε βαθιά τη θηλή και μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω.
  • Παράλληλα, εφαρμόστε μαλάξεις του στήθους, ώστε η ροή να είναι ικανοποιητική.
  • Αν ο θηλασμός εξελίσσεται καλά ενθαρρύνετε το μωρό κοιτάζοντάς το στα μάτια, χαμογελάστε, τραγουδήστε.
  • Αν αντίθετα το μωρό αρνείται να θηλάσει, τοποθετήστε την ψευδοθηλή και προσπαθήστε πάλι την επόμενη ή την μεθεπόμενη ημέρα.

Εναλλακτικά ξεκινήστε το θηλασμό με τη χρήση ψευδοθηλής. Όταν το μωρό θηλάζει ικανοποιητικά προσπαθήστε να αφαιρέσετε την ψευδοθηλή, αρχικά προς το τέλος του γεύματος και σε μερικά γεύματα την ημέρα. Αν τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά στις επόμενες ημέρες αφαιρέστε όλο και νωρίτερα την ψευδοθηλή και σε περισσότερα γεύματα. Μπορείτε επίσης να προσφέρετε το ένα στήθος με ψευδοθηλή και το άλλο χωρίς, αν βέβαια αλλάζετε στήθος κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Μην κόβετε την άκρη της ψευδοθηλής, γιατί δημιουργούνται αιχμηρές άκρες που μπορεί να τραυματίσουν το στόμα του βρέφους.