Πόσο διαρκεί το μητρικό γάλα;
Σε θερμοκρασία δωματίου: έως 4 ώρες. Αν η θερμοκρασία του χώρου είναι σχετικά χαμηλή (κάτω από
27°C) και οι συνθήκες συλλογής του γάλακτος ικανοποιητικές, ο χρόνος μπορεί να παραταθεί έως 6-8
ώρες.
Σε ισοθερμικό σάκκο με παγοκύστη (περίπου 15°C): έως 24ώρες.
Στην συντήρηση του ψυγείου (περίπου 4°C): έως 4 ημέρες. Ωστόσο, αν αποθηκεύεται στο πίσω μέρος
του ψυγείου και οι συνθήκες συλλογής είναι ικανοποιητικές, ο χρόνος μπορεί να παραταθεί έως 5-8
ημέρες.
Στην κατάψυξη (κάτω από -4°C): ιδανικά έως 6 μήνες (αποδεκτός χρόνος έως 12 μήνες). Αν και γενικά
τα τρόφιμα που συντηρούνται στους -18°C θεωρούνται απαλλαγμένα από βακτηριακή επιμόλυνση, η
ποιότητα του συντηρημένου για περισσότερους από 12 μήνες μητρικού γάλακτος αμφισβητείται.
Αν το ψυγείο είναι παλαιού τύπου και έχει εσωτερική κατάψυξη (μέσα στον θάλαμο της συντήρησης) η
αποθήκευση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2 εβδομάδες.

Πού πρέπει να αποθηκεύεται το γάλα;
Έχουν γίνει αρκετές μελέτες για να αποδειχθεί ποιο υλικό (γυαλί ή πλαστικό) είναι καταλληλότερο και
ασφαλέστερο για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος. Φαίνεται ότι και τα δύο υλικά επηρεάζουν
στον ίδιο βαθμό συγκεκριμένα συστατικά του γάλακτος. Ωστόσο, το πλαστικό (μπουκάλι ή σακκουλάκι
συλλογής γάλακτος) θα πρέπει να αναγράφει στην συσκευασία του BPA free, δηλαδή να μην περιέχει
την χημική ουσία Bisphenol A που είναι επιβλαβής.

Χρειάζονται αποστείρωση τα δοχεία συλλογής γάλακτος και ο εξοπλισμός άντλησης;
Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Άλλοι συνιστούν αποστείρωση έως και τον 12ο μήνα ζωής, ενώ άλλοι
μόνο πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Η χημική απολύμανση δεν συνιστάται γιατί μπορεί να εκθέσει το
βρέφος στους κινδύνους του απολυμαντικού.

Πόσο γάλα να αποθηκεύω;
Μικρές ποσότητες (60-120ml), για να αποφύγετε την άσκοπη σπατάλη.
• Μην γεμίζετε πλήρως τα δοχεία ή τα σακκουλάκια, για να υπάρχει περιθώριο διαστολής του
  γάλακτος κατά την ψύξη του.
• Αναγράψτε με κατάλληλο μαρκαδόρο την ημερομηνία αποθήκευσης.
• Αν το γάλα δεν πρόκειται να καταναλωθεί στις επόμενες ημέρες, καταψύξτε το άμεσα.
• Η καταλληλότερη θέση μέσα στο ψυγείο είναι στο πίσω μέρος και όχι στην πόρτα.
• Για να αναμίξετε κατεψυγμένο γάλα με φρέσκο πρέπει το δεύτερο να κρυώσει για μερικές ώρες
  στην συντήρηση.

Πώς μπορώ να αποψύξω το κατεψυγμένο γάλα;
Η απόψυξη πρέπει να γίνεται βαθμιαία για να μην καταστραφούν πολύτιμα συστατικά του γάλακτος.
Μπορείτε να αφήσετε το γάλα στην συντήρηση από το προηγούμενο βράδυ, να το τοποθετήσετε κάτω
από ζεστό τρεχούμενο νερό ή μέσα σε δοχείο με ζεστό νερό (έως 40°C). Η χρήση φούρνου
μικροκυμάτων δεν ενδείκνυται. Η υπερθέρμανση του γάλακτος επηρεάζει την σύστασή του.
Δεδομένου του ότι το κατεψυγμένο γάλα χάνει κάποιες από τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, όταν
αποψυχθεί πρέπει να καταναλωθεί εντός 2 ωρών.
Αν και δεν υπάρχουν συστάσεις για την εκ νέου κατάψυξη του αποψυγμένου γάλακτος, το γάλα που
τυχαία έχει αποψυχθεί για έως και 8 ώρες εντός του ψυγείου, θεωρείται ασφαλές και μπορεί να
καταψυχθεί πάλι.

Μήπως το συντηρημένο γάλα δεν είναι θρεπτικό;
Μελέτες δείχνουν ότι η συντήρηση του μητρικού γάλακτος για διάστημα μηνών μειώνει την
περιεκτικότητά του σε λίπος, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, αντιβακτηριδιακούς παράγοντες καθώς και την
ενεργειακή του απόδοση. Ωστόσο, δεν χάνει την αξία του, ιδιαίτερα συγκρινόμενο με το γάλα αγελάδας.

Σε πόση ώρα μπορώ να ξαναδώσω το γάλα που έχει περισσέψει στο μπουκάλι;
Το σάλιο του βρέφους περιέχει μικρόβια που μπορούν να μολύνουν το μητρικό γάλα. Η κατανάλωση του 
γάλακτος που έχει περισσέψει θα πρέπει να γίνεται εντός 2 ωρών.

Το κατεψυγμένο γάλα μυρίζει, τι να κάνω;
Η μυρωδιά σαπουνιού είναι φυσιολογική και το γάλα είναι ασφαλές. Οφείλεται στην πέψη του λίπους
από ένα ένζυμο, την λιπάση, κατά τη διάρκεια της συντήρησης. Αν το μωρό αρνείται να πιει το γάλα
μπορείτε να κάνετε τα εξής:
• Πριν την κατάψυξη ζεστάνετε το γάλα σε ανοιχτό σκεύος π.χ σε τηγάνι έως την στιγμή που θα
  αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες στις άκρες. Στην συνέχεια κρυώστε το γρήγορα και τοποθετήστε το
  στην κατάψυξη.
• Εναλλακτικά, αναμίξτε αποψυγμένο με φρέσκο γάλα. Ξεκινήστε με ίση ποσότητα και ελαττώστε
  βαθμιαία την ποσότητα του φρέσκου γάλακτος, μέχρι το μωρό να συνηθίσει την μυρωδιά.

Η ξινή μυρωδιά του γάλακτος, αν έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις σωστής συντήρησής του,
οφείλεται στην χημική οξείδωση. Η θέρμανση του γάλακτος πριν την κατάψυξή του επιδεινώνει αυτή την
μυρωδιά. Για την επίλυση του προβλήματος αποφύγετε την κατανάλωση νερού πλούσιου σε χαλκό και
σίδηρο (προτιμήστε εμφιαλωμένο), αλλά και την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (π.χ
συμπληρωμάτων με ιχθυέλαιο). Βοηθούν τα συμπληρώματα με αντιοξειδωτικά π.χ βιταμίνη Ε.

Η μυρωδιά τροφίμων π.χ σκόρδου, ψαριού, κρεμμυδιού μπορεί να οφείλεται στα τρόφιμα που έχετε
καταναλώσει ή στα τρόφιμα που βρίσκονταν στο ψυγείο μαζί με το γάλα.

Μπορώ να αποθηκεύω το γάλα που συλλέγεται στα κοχύλια θηλασμού;
Το γάλα που μαζεύεται στα κοχύλια έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μικρόβια από το δέρμα της μητέρας
και χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Καλό είναι να απορρίπτεται.

Αν έχω φλεγμονή στις θηλές να αποθηκεύσω ή να πετάξω το γάλα;
Αν η μητέρα έχει πόνο στις θηλές από βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη, μπορεί να αποθηκεύει το
γάλα, εκτός αν δεν έχει φυσιολογικό χρώμα (ρυπαρό, πυώδες...).

Αν το μωρό μου είναι πρόωρο, πρέπει να είμαι πιο προσεκτική στην συντήρηση του γάλακτος;
Τα πρόωρα μωρά είναι πιο ευάλωττα στις λοιμώξεις. Ο χειρισμός του μητρικού γάλακτος πρέπει να είναι
ακόμα πιο προσεκτικός. Αναλυτικότερα:
• Τηρήστε αυστηρά τους χρόνους συντήρησης του γάλακτος, όπως προαναφέρθηκαν (έως 4 ώρες
  σε θερμοκρασία δωματίου, έως 4 ημέρες στην συντήρηση του ψυγείου, κατάψυξη αν δεν
  πρόκειται να καταναλωθεί σε αυτό το διάστημα).
• Μην αναμιγνύετε γάλατα από διαφορετικές αντλήσεις.
• Πετάξτε το αποψυγμένο γάλα που περίσσεψε.
• Μεταφέρετε το γάλα στην μονάδα νεογνών μέσα σε ισοθερμικό σάκκο με παγοκύστη.