Ορισμένες μητέρες παράγουν πολύ γάλα, ίσως περισσότερο από όσο χρειάζεται το μωρό τους. Αρκετά μωρά είναι ικανοποιημένα και κερδίζουν ικανοποιητικά βάρος. Μερικά όμως δυσκολεύονται να διαχειριστούν αυτή την υπερπαραγωγή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερπαραγωγής γάλακτος;

Σε σχέση με την μητέρα...

Σε σχέση με το μωρό...

Φυσικά, τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες αιτίες. Ο σύμβουλος θηλασμού θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα επιλέξει την κατάλληλη αντιμετώπιση. Δεν θα πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση κατά τη διάρκεια των πρώτων 4-6 εβδομάδων, στις οποίες εδραιώνεται η παραγωγή και το μωρό μπορεί να δυσκολεύεται να διαχειριστεί ακόμα και την φυσιολογική ποσότητα γάλακτος.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η υπερπαραγωγή γάλακτος;

Αν η πρόσληψη βάρους είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και το βρέφος έχει συμπτώματα που υποδηλώνουν υπερπαραγωγή, οι παρακάτω μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν...

Αν οι παραπάνω παρεμβάσεις είναι αναποτελεσματικές πρέπει να γίνει εκτίμηση από σύμβουλο θηλασμού και να αποκλειστούν παθολογικές καταστάσεις της μητέρας που αυξάνουν την παραγωγή όπως διαταραχές θυρεοειδούς, λήψη φαρμάκων με γαλακτογόνο δράση, παθήσεις που επηρεάζουν το κέντρο του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις ορμόνες του θηλασμού (άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης).

Η λήψη βοτάνων που μειώνουν την παραγωγή (φασκόμηλο, μαϊντανός, δυόσμος, μέντα, ρίγανη), η εφαρμογή δροσερών φύλλων λάχανου στους μαστούς (για 20 λεπτά έως 3 φορές την ημέρα) και η χρήση φαρμάκων που ελαττώνουν την παραγωγή π.χ ψευδοεφεδρίνη, πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής εκτίμησης.

Ακόμα και αν δεν έχει λυθεί πλήρως το πρόβλημα, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν περίπου στην 12η εβδομάδα θα σταθεροποιήσουν την παραγωγή στις πραγματικές ανάγκες του μωρού.

Για να μπορέσει το μωρό να διαχειριστεί καλύτερα την σφοδρή εκτίναξη του γάλακτος...