Οι περισσότερες μητέρες επιθυμούν την κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια του θηλασμού και συχνά εκφράζουν την επιθυμία τους αυτή στον παιδίατρο ή/και στον σύμβουλο θηλασμού. Εκτός από τον καφέ πηγές καφεΐνης είναι το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, ορισμένα φάρμακα, τρόφιμα που περιέχουν καφέ ή σοκολάτα, φυτικά προϊόντα που περιέχουν γκουαρανά, το τσάι Μάτε (Yerba Mate), τα καρύδια Κόλα.

Η κατά προσέγγιση περιεκτικότητα σε καφεϊνη σε διάφορα τρόφιμα-ποτά είναι:
Στιγμιαίος ντεκαφεϊνέ καφές (φλιτζάνι) = 3 mg
Σοκολάτα ρόφημα (φλιτζάνι) = 10 mg
Σοκολάτα (28 γρ.) = 10-15 mg
Τσάι (φλιτζάνι) = 40-50 mg
Αναψυκτικό τύπου κόλα (κουτάκι) = 35-45 mg
Εσπρέσο (μονός) = 40-80 mg
Καπουτσίνο (μονός) = 40-80 mg
Στιγμιαίος καφές (φλιτζάνι) = 70-100 mg
Καφές φίλτρου (φλιτζάνι) = 100-150 mg
 

Η καφεΐνη θεωρείται χαμηλού κινδύνου για το θηλασμό (κατηγορία L2). Άλλωστε χρησιμοποιείται ως φάρμακο σε νεογνά με αναπνευστικά προβλήματα (άπνοια). Το ποσοστό που καταλήγει στο μητρικό γάλα είναι αρκετά μικρό (έως 1,5% της ποσότητας που κατανάλωσε η μητέρα) και φτάνει στα μεγαλύτερα επίπεδά του στο γάλα 1,5-2 ώρες μετά την κατανάλωση από την μητέρα. Ένας ενήλικας μεταβολίζει την καφεΐνη σε 2,5 ώρες, ενώ ένα πρόωρο ή νεογέννητο σε 80 ώρες (2-3 ημέρες). Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών τα βρέφη είναι σε θέση να μεταβολίζουν την καφεΐνη σε 2,6 ώρες.

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, τρόμο και αϋπνία σε ορισμένα βρέφη, ιδιαίτερα στα μικρότερα, τα πρόωρα, τα βρέφη με προβλήματα υγείας και σε όσα δεν είχαν εκτεθεί ως έμβρυα στην καφεϊνη (οι μητέρες απέφευγαν την καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Η συνήθης οδηγία που δίνεται στις μητέρες είναι όχι πάνω από 2-3 φλυτζάνια καφέ ή πάνω από 300mg καφεΐνης την ημέρα. Η σωστότερη όμως οδηγία είναι η παρακολούθηση της συμπεριφοράς του μωρού. Αν η μητέρα θεωρεί ότι το μωρό της είναι ιδιαίτερα ανήσυχο, θα πρέπει να ελαττώσει βαθμιαία την κατανάλωση για 2-3 εβδομάδες. Αναμένεται βελτίωση της κατάστασης μετά το τέλος της πρώτης εβδομάδας.

Η καφεΐνη δεν ελαττώνει την παραγωγή γάλακτος, αν και η άποψη αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη. Ωστόσο, ένα ανήσυχο μωρό δεν μπορεί να θηλάζει ικανοποιητικά και έτσι βαθμιαία επηρεάζεται η παραγωγή γάλακτος.

Υπάρχουν αναφορές ότι η κατανάλωση πάνω από 0,5-1lt καφέ ημερησίως έχει συσχετιστεί με έλλειψη σιδήρου σε μητέρες και βρέφη που θηλάζουν. Αυτό οφείλεται σε άλλα συστατικά του καφέ και όχι στην καφεΐνη.

Επίσης, η κατανάλωση καφεΐνης σχετίζεται με το φαινόμενο Raynaud στη θηλή.

Ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι μία καλή επιλογή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Κάθε φλιτζάνι περιέχει περίπου 0-7 mg καφεΐνη. Διατηρεί την θρεπτική του αξία και έχει παρόμοιες ποσότητες αντιοξειδωτικών. Καλό είναι να επιλέγεται καφές, ο οποίος έχει υποστεί αποκαφεϊνοποίηση με φυσική μέθοδο (διύλιση με νερό ή «Swiss Water Process»).