Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα μωρό δεν μπορεί να θηλάσει καθόλου ή δε θηλάζει σωστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, είναι απαραίτητη η άντληση του γάλακτος με το χέρι ή με θήλαστρο. Ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα γάλακτος είναι ωφέλιμη.


Πότε πρέπει να γίνεται η άντληση;
Το συντομότερο δυνατόν. Αν το μωρό δεν θηλάζει μετά τη γέννηση πρέπει να ξεκινήσει η άντληση μέσα στις πρώτες 6 ώρες, ώστε να τεθούν στέρεες βάσεις για την μελλοντική παραγωγή.

Πώς πρέπει να γίνεται η άντληση;
Με το χέρι, κυρίως κατά τις πρώτες ημέρες που παράγεται το πρωτόγαλα ή με ηλεκτρικό θήλαστρο διπλής άντλησης, για μεγαλύτερη παραγωγή και εξοικονόμηση χρόνου. Η καλύτερη επιλογή είναι η ενοικίαση νοσοκομειακού θηλάστρου. Τα νοσοκομειακά θήλαστρα μιμούνται τον φυσιολογικό ρυθμό θηλασμού, δηλαδή ερεθίζουν αρχικά το στήθος για να "κατέβει' το γάλα και στην συνέχεια αλλάζουν το ρυθμό για να γίνει η άντληση.

Εκτός από το θήλαστρο χρειάζονται και χοάνες κατάλληλου μεγέθους. Πριν την άντληση απαιτείται καλός καθαρισμός των χεριών. Η ύγρανση της χοάνης με νερό εσωτερικά βοηθά στην καλύτερη εφαρμογή. Η άντληση πρέπει να γίνεται στην μέγιστη ανεκτή ένταση, ώστε να είναι ανώδυνη. Αν η άντληση είναι επώδυνη, πρέπει να ελαττωθεί η ένταση. Αν δεν αποκατασταθεί το πρόβλημα, είναι απαραίτητη η εκτίμηση από σύμβουλο θηλασμού.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η άντληση;
Χρειάζονται 8-10 αντλήσεις την ημέρα, τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί η παραγωγή. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθείται συγκεκριμένος ρυθμός αντλήσεων π.χ κάθε 3 ώρες. Την νύχτα μπορεί να είναι λιγότερες (αλλά οπωσδήποτε μία, κυρίως όταν η μητέρα αισθάνεται τα στήθη γεμάτα) και την ημέρα περισσότερες. Η απόσταση μεταξύ των αντλήσεων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 5 ώρες. Η συχνότητα είναι περισσότερο σημαντική από τη διάρκεια. Άρα, ακόμα και αν δεν υπάρχει χρόνος, βοηθούν οι αντλήσεις μικρότερης διάρκειας. Αν κατά τις πρώτες ημέρες η μητέρα δυσκολεύεται στην διπλή άντληση, μπορεί να κάνει μονές αντλήσεις με συχνές αλλαγές στήθους.

Πόσο πρέπει να διαρκεί κάθε άντληση;
Αν το μωρό θηλάζει, αλλά δεν αδειάζει τα στήθη χρειάζονται 10-15 λεπτά διπλής άντλησης. Αν δεν θηλάζει καθόλου, η άντληση πρέπει να διαρκεί 30 λεπτά ή 2-5 λεπτά μετά την τελευταία σταγόνα γάλακτος. 

Πόσο γάλα πρέπει να αντλείται καθημερινά;
Η ημερήσια ποσότητα γάλακτος εκτιμάται την 10η ημέρα από την έναρξη των αντλήσεων. Αν είναι περίπου 750-800ml η παραγωγή θεωρείται ικανοποιητική. Αν είναι κάτω από 500ml πρέπει να γίνει εκτίμηση-παρέμβαση από ειδικό.

Πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η άντληση;
Η μητέρα πρέπει να είναι ξεκούραστη και χαλαρή. Κατά τη διάρκεια της άντλησης καλό είναι να ακούει χαλαρωτική μουσική και να κοιτάζει φωτογραφία του μωρού της, αν αυτό νοσηλεύεται. Η διπλή άντληση με ταυτόχρονο μασάζ στο στήθος επίσης βοηθούν.

Η επαφή δέρμα-με-δέρμα (Μέθοδος Φροντίδας Καγκουρό) κατά την οποία το μωρό ακουμπά γυμνό στο στήθος της μητέρας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα μέσα στην ημέρα φαίνεται ότι αυξάνει τα ποσοστά εγκατάστασης και διατήρησης του θηλασμού.

Αν η μητέρα παίρνει φάρμακα καλό είναι να επικοινωνήσει με σύμβουλο θηλασμού. Κάποια φάρμακα μπορεί να καταστείλλουν την παραγωγή γάλακτος.